Η  Ανάπτυξη του Εμβρύου - Fetal Development

Η  Ανάπτυξη του Εμβρύου - Fetal Development

Η  Ανάπτυξη του Εμβρύου - Fetal Development

9 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ

Κατά μέσο όρο, μια φυσιολογική εγκυμοσύνη με ένα έμβρυο διαρκεί 40 εβδομάδες (ή 10 σεληνιακούς μήνες ή 280 ημέρες). Η αρχή της υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας. Επομένως, αν είστε έγκυος 8 εβδομάδων, το έμβρυο είναι θα είναι 6 εβδομάδων.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης διαιρείται σε 3 (τρία) τρίμηνα.

Το πρώτο τρίμηνο διαρκεί ως τη 12η εβδομάδα. Το έμβρυο αναπτύσσει τότε ραγδαία όλα τα όργανα και τους ιστούς του και διαμορφώνεται σε υποτυπώδες ανθρώπινο πλάσμα.

Το δεύτερο τρίμηνο διαρκεί από τη 13η ως την 26η εβδομάδα. Τότε οι βασικότερες λειτουργίες του ωριμάζουν και τελειοποιούνται.

Στο τρίτο τρίμηνο, από την 26η ως την 40η εβδομάδα, αυξάνει σημαντικά το βάρος του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επιβιώσει όταν γεννηθεί.

4η εβδομάδα: 

Το έμβρυο έχει μήκος από 0,36 έως 1 χιλιοστό από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Είναι μια περίοδος πολύ γρήγορης ανάπτυξης. Στο τέλος της τρίτης εβδομάδας, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο ενδομήτριο, όπου εξακολουθεί να πολλαπλασιάζεται και να αναπτύσσεται. Ενώ στην αρχή ήταν δύο ενωμένα κύτταρα το ωάριο και το σπερματοζωάριο με τη μορφή του ζυγωτού τώρα μέσα σ λίγες μέρες εξελίσσεται σε μια βλαστοκύστη μερικών εκατοντάδων κυττάρων. Η βλαστοκύστη στη συνέχεια διαιρείται σε δύο μέρη. Το ένα μισό, αυτό που εφάπτεται στο βλεννογόνο της μήτρας, εξελίσσεται σε πλακούντα. Το εξωτερικό του στρώμα θα σχηματίσει τον ομφάλιο λώρο, τον αμνιακό σάκο, το λεκιθικό σάκο και το χόριο (προστατευτικές μεμβράνες στο εσωτερικό της μήτρας).

Από το άλλο μισό θα σχηματιστεί το έμβρυο. Αυτό διαιρείται σε τρεις χιτώνες, τα βλαστικά στρώματα ή βλαστικά δέρματα του εμβρύου. Από αυτούς διαμορφώνονται τα μέρη του σώματος του παιδιού.

Από το έξω βλαστικό δέρμα (εξώδερμα) παράγονται τα όργανα που διατηρούν την επαφή του οργανισμού με το εξωτερικό περιβάλλον δηλαδή το κεντρικό νευρικό σύστημα, το περιφερικό νευρικό σύστημα, το αισθητικό επιθήλιο του ωτός, της ρινός και του οφθαλμού, η επιδερμίδα, τα νύχια, οι τρίχες, οι υποδόριοι αδένες και οι μαζικοί αδένες, η υπόφυση και η αδαμαντίνη ουσία των δοντιών.

Το μέσο βλαστικό δέρμα (μεσόδερμα) μετατρέπεται σε μυς, οστά, αγγεία, νεφρά. Συγκεκριμένα τα παράγωγα του μεσοδέρματος διακρίνονται σε ινοκολλαγονώδη, χονδρικό, οστίτη και μυϊκό ιστό, κύτταρα του αίματος, τοιχώματα της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και λεμφαγγείων, νεφρούς, γονάδες και αντίστοιχους πόρους, φλοιώδη μοίρα των επινεφριδίων και σπλήνα.

Από το έσω βλαστικό δέρμα (ενδόδερμα) παράγεται η επιθηλιακή επένδυση του αρχέγονου εντέρου και τα ενδοεμβρυϊκά τμήματα της αλλαντοϊδας και του λεκιθικού ασκού, η επιθηλιακή επένδυση του αναπνευστικού συστήματος, το παρέγχυμα του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, του ήπατος και του παγκρέατος, το δικτυωτό στρώμα των αμυγδαλών και του θύμου αδένα, το επιθήλιο της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας, το επιθήλιο της τυμπανικής κοιλότητας και της ευσταχιανής σάλπιγγας.

5η εβδομάδα: 

Το έμβρυο έχει ύψος περίπου 1,25 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Αυτό που πριν ήταν μια μπάλα από κύτταρα, έχει αρχίσει τώρα να επιμηκύνεται και μπορεί κανείς να διακρίνει ένα κεφάλι και μια ουρά. Αρχίζει να αναπτύσσεται το κεντρικό νευρικό σύστημα και να διαμορφώνονται ο εγκέφαλος του μωρού και ο νωτιαίος μυελός. Στα πλάγια του κεφαλιού διακρίνονται ίχνη των οφθαλμών και των αυτιών του, ενώ αρχίζουν να αναπτύσσονται το ήπαρ, τα νεφρά, οι μύες και τα οστά. Τα οστά βέβαια δεν είναι ακόμα σκληρά σε αυτό το στάδιο. Τα τοιχώματα της καρδιάς διαμορφώνονται σε αυτή τη φάση, και η καρδιά του θα αρχίσει να χτυπά κατά το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Σ' αυτό το στάδιο το έμβρυο τρέφεται από τον λεκιθικό σάκο και από τα θρεπτικά συστατικά που είναι αποθηκευμένα στα τοιχώματα της μήτρας. Ήδη, όμως, από την 4η εβδομάδα ένα μέρος της τροφής προέρχεται από τον πλακούντα.

6η εβδομάδα: 

Το έμβρυο έχει κεφαλογλουτιαίο μήκος (από το κεφάλι μέχρι τους γλουτούς): 5-10 mm. Ο καρδιακός παλμός είναι εμφανής (100/min). Θα γίνει ταχύτερος τις επόμενες εβδομάδες.

7η εβδομάδα:

Το έμβρυο έχει κεφαλογλουτιαίο μήκος 1cm. Οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι 140/min

8η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 16mm. Οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι 160/min.

9η εβδομάδα:

Το κεφαλογλουτιαίο μήκος του εμβρύου είναι 24mm. Οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι 180/min που είναι η μεγαλύτερη τιμή καρδιακού ρυθμού σε ηρεμία. Ο καρδιακός ρυθμός θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται φτάνοντας τους 140/min στη γέννηση. Αν και κάποιοι πιστεύουν ότι ο καρδιακός ρυθμός διαφέρει μεταξύ θηλυκών και αρσενικών εμβρύων, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα χέρια και τα πόδια του εμβρύου είναι ορατά στο υπερηχογράφημα. Το έμβρυο μπορεί να κάνει μικρές κινήσεις.

10η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 33mm. Σε σύγκριση με τον εμβρυικό σάκο, το έμβρυο είναι πολύ μικρό και συνεπώς έχει πολύ χώρο να κινηθεί.

11η εβδομάδα:

Το κεφαλογλουτιαίο μήκος του εμβρύου είναι 44mm. Ο κορμός και τα άκρα μεγαλώνουν λίγο πιο γρήγορα από το κεφάλι.

12η εβδομάδα: 

Κεφαλογλουτιαίο μήκος εμβρύου: 56mm

13η εβδομάδα:

Το κεφαλογλουτιαίο μήκος του εμβρύου είναι 7cm. Οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι 160/min. Είναι εμφανείς οι αναπνευστικές κινήσεις. Οι νεφροί έχουν αρχίσει να λειτουργούν.

14η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 7-9cm και ζυγίζει 25- 28gr. Είναι ένα σχηματισμένο μωρό που έχει ακόμη και δακτυλικά αποτυπώματα. Το κεφάλι του μωρού βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία με το σώμα του. Τριχοφυΐα, που καλείται εμβρυικό χνούδι, αρχίζει να αναπτύσσεται σε ολόκληρο το σώμα του, για να προστατεύσει το δέρμα. Το χνούδι αυτό θα αρχίσει να εξαφανίζεται λίγες εβδομάδες πριν από τον τοκετό. Αρχίζουν επίσης να εμφανίζονται τα μαλλιά και τα φρύδια. Επίσης αρχίζουν να σχηματίζονται τα βλέφαρα και τα νύχια χεριών και ποδιών. Τα βλέφαρα είναι κλεισμένα και ανοίγουν περίπου τον 7ο μήνα της κύησης. Στα αγόρια ο προστάτης αναπτύσσεται πλέον εμφανώς και στα κορίτσια οι ωοθήκες αρχίζουν να κατεβαίνουν από ψηλά στην κοιλιά όπου αναπτύσσονται για να εισέλθουν στην πύελο. Το έμβρυο αρχίζει να καταπίνει, και τα νεφρά του παράγουν ούρα.

15η εβδομάδα:

Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 50gr και έχει μήκος 9- 11,5cm.Το δέρμα του εμβρύου είναι λεπτό και διάφανο. Η ανάπτυξη της τριχοφυΐας συνεχίζεται στα φρύδια και στο κεφάλι. Οι θύλακοι των τριχών αρχίζουν να παράγουν τη χρωστική ουσία που θα δώσει το χρώμα στα μαλλιά. Ο σκελετός γίνεται τώρα πιο σκληρός και μετατρέπεται από μαλακό χόνδρο σε οστό. Ωστόσο τα οστά παραμένουν ευλύγιστα. Αυτή την εβδομάδα οι μύες του προσώπου ενεργοποιούνται περιστασιακά και συσπώνται προκαλώντας γκριμάτσες και μορφασμούς. Το ίδιο συμβαίνει στα χέρια και πόδια: τα χεράκια του εμβρύου θα σφίγγουν σχηματίζοντας γροθιά ή τα ποδαράκια του θα τεντώνονται. Επίσης τα έξω γεννητικά όργανα γίνονται πλέον πιο ευδιάκριτα και είναι πλέον ευκολότερο να ελεγχθεί το φύλο.

16η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 11-12cm και ζυγίζει 79-85gr. Οι μύες και τα οστά του μωρού έχουν ωριμάσει και το νευρικό του σύστημα αρχίζει να ασκεί έλεγχο. Αυτή την εβδομάδα γίνονται οι πρώτες εκούσιες κινήσεις. Το πάχος του πλακούντα είναι περίπου 2,5cm.

17η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 12cm και το βάρος τουείναι περίπου 100gr. Οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πιο έντονες και συχνές. Το έμβρυο εισπνέει και εκπνέει αμνιακό υγρό.

18η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 13-14,5cm και ζυγίζει περίπου 150- 155gr. Οι μοναδικές αυλακώσεις και γραμμώσεις που υπάρχουν στα δακτυλικά αποτυπώματα αρχίζουν να εμφανίζονται στα ακροδάχτυλά του. Το μωρό μπορεί να πιπιλίσει τον αντίχειρά του και έχει γευστικούς κάλυκες. Τα οστά του έσω ωτός και νευρικές απολήξεις από τον εγκέφαλο έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε το έμβρυο μπορεί να ακούσει ήχους. Επίσης το έμβρυο μπορεί να τρομάζει από δυνατούς ήχους. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού αναπτύσσεται.

19η εβδομάδα: 

Μήκος εμβρύου: 13-15cm και βάρος περίπου 200gr. Αρχίζει να παράγεται η μυελίνη που καλύπτει και μονώνει τα νεύρα, ώστε οι νευρικές ώσεις να μεταδίδονται ομαλά. Επίσης λαμβάνει χώρα η μυελίνωση του νωτιαίου μυελού. Στη διάρκεια των επόμενων ημερών οι κάλυκες των μόνιμων δοντιών αρχίζουν να σχηματίζονται πίσω από τους κάλυκες των νεογιλών δοντιών, Οι σμηγματογόνοι αδένες αρχίζουν να παράγουν μια λιπαρή λευκή ουσία, ένα κάλυμμα που προστατεύει το λεπτό δέρμα του εμβρύου. Συνήθως κατά τη γέννηση έχει φύγει το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά σε πρόωρο τοκετό μπορεί να είναι ακόμη καλυμμένο με αυτό το στρώμα.

20η εβδομάδα:

Μήκος εμβρύου: 14-16cm και βάρος: 255-284gr. Οι κινήσεις του μωρού είναι πιο ζωηρές και μπορεί να τις αισθανθεί η έγκυος. Στον εγκέφαλο αναπτύσσονται οι ειδικές περιοχές για τις αισθήσεις: όσφρηση, ακοή, όραση, γεύση και αφή. Το δέρμα του εμβρύου υφίσταται πάχυνση και σχηματίζονται οι στοιβάδες περιλαμβανομένου του χορίου, της επιδερμίδας και της υποδόριας στοιβάδας. Συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα η ανάπτυξη των τριχών και νυχιών.

21η εβδομάδα:

Μήκος εμβρύου: 18,5cm και βάρος: 300gr (: αντιστοιχεί στο 10% του αναμενόμενου τελικού του βάρους). Καθώς η κύηση προχωρεί αρχίζει να συσσωρεύεται το μηκώνιο στο έντερο του εμβρύου. Το μηκώνιο είναι προϊόν της απόπτωσης κυττάρων από το έντερο του εμβρύου, των πεπτικών εκκρίσεων και του αμνιακού υγρού που έχει καταπιεί.

22η εβδομάδα:

Μήκος εμβρύου: 19,5cm και βάρος 350-370gr.Οι ιδρωτοποιοί αδένες αναπτύσσονται και το δέρμα του εμβρύου αρχίζει να μετατρέπεται από διαφανές σε αδιάφανο. Το αναπαραγωγικό σύστημα του εμβρύου αρχίζει να αναπτύσσεται. Στο θήλυ υπάρχουν η μήτρα και οι ωοθήκες και αναπτύσσεται ο κόλπος. Στο άρρεν οι όρχεις που βρίσκονται ψηλά στην πύελο, σε αυτή την εβδομάδα αρχίζουν να κινούνται προς το όσχεο. Δεν υπάρχει πιθανότητα επιβίωσης έξω από τη μήτρα της μητέρας.

23η εβδομάδα:

Μήκος εμβρύου: 20cm και βάρος: 420-520gr.Τα χείλη του μωρού γίνονται πιο ευδιάκριτα και τα μάτια του αναπτύσσονται. Επίσης αναπτύσσεται το πάγκρεας που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης. Πρόωρη γέννηση νεογνού στις 23w έχει 20% πιθανότητα επιβίωσης και 50-75% πιθανότητα να πάσχει από κάποιου βαθμού εγκεφαλική παράλυση ή άλλη αναπηρία.

24η εβδομάδα:

Μήκος εμβρύου: 21-22cm και βάρος 570-700gr. Το έσω ούς (που ελέγχει την ισορροπία του σώματος) έχει πλέον αναπτυχθεί Tα μάτια του εμβρύου μπορούν τώρα να ανοίξουν, καθώς τα βλέφαρα αρχίζουν να χωρίζονται. Τα αποτυπώματα των δακτύλων χεριών και ποδιών είναι πλέον ορατά. Τα έσω ους έχει πλέον αναπτυχθεί πλήρως και ελέγχει την ισορροπία του σώματος. Αρχίζουν να αναπτύσσονται οι αεροφόρες οδοί τα αιμοφόρα αγγεία και οι κυψελίδες των πνευμόνων. Πρόωρη γέννηση νεογνού στις 24w συνδυάζεται με 50% πιθανότητα επιβίωσης και 50% πιθανότητα αναπηρίας.

25η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 23cm και βάρος: 630-720gr. Τα έμβρυο εμφανίζει αδυναμία στα γλυκά! Όσο και αν φαίνεται απίστευτο οι γευστικοί κάλυκες είναι πλήρως σχηματισμένοι Η πρόωρη γέννηση του νεογνού στις 25w συνδυάζεται με 70% πιθανότητα επιβίωσης και 20-30% πιθανότητα αναπηρίας

26η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 25cm και το βάρος του 680-750gr το οποίο αντιστοιχεί στο 25% του αναμενόμενου τελικού βάρους του. Στη διάρκεια των επόμενων 14 εβδομάδων θα πάρει το 75% του βάρους του. Το έμβρυο ανταποκρίνεται στο άγγιγμα. Επίσης εάν ανάψετε φως κοντά στην κοιλιά σας, το έμβρυο θα στρέψει το κεφάλι του, κάτι που δείχνει λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου. Η πρόωρη γέννηση νεογνού στις 26w συνδυάζεται με 80% πιθανότητα επιβίωσης του νεογνού και 20-30% πιθανότητα αναπηρίας. Για την Ελληνική νομοθεσία γέννηση θεωρείται κάθε τοκετός ζώντος ή νεκρού εμβρύου που λαμβάνει χώρα μετά τις 25+6 weeks (εβδομάδες κύησης). Πριν από αυτή την ηλικία έχουμε τις αποβολές του δευτέρου τριμήνου κύησης.

27η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 30cm και το βάρος 1000gr. Πλέον καθιερώνεται ένας σαφής κύκλος ανάπαυσης-δραστηριότητας.

28η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 34cm και το βάρος του είναι 1200gr. To έμβρυο ανοίγει και κλείνει τα μάτια του και πιπιλά τον αντίχειρά του.

29η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 36cm και το βάρος του είναι 1500gr.

30η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 37,5cm και το βάρος του 1600gr. Οι πνεύμονες και το πεπτικό του σύστημα έχουν σχεδόν ωριμάσει. Πλέον η αύξηση του βάρους υπερέχει της αύξησης σε μήκος

31η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 39cm και το βάρος του 2000gr.

32η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 40cm και το βάρος του 2100gr. Τα οστά του κρανίου είναι μαλακά και ευλύγιστα, ενώ οι πνεύμονες έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Το έμβρυο μπορεί να ακούσει δυνατούς ήχους και να αισθανθεί μερικά αγγίγματα, ανταποκρινόμενο με αύξηση των κινήσεών του. Όμως παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση του εύρους των κινήσεων του εμβρύου, καθώς ο διαθέσιμος χώρος μικραίνει. Συνήθως κοιμάται στο 90% του χρόνου και παρατηρείται αύξηση των κινήσεών του στις 3- 5 τις πρώτες πρωινές ώρες.

33η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 41cm και το βάρος του 2200gr

34η εβδομάδα: 

Μήκος εμβρύου 42cm και βάρος 2300gr

35η εβδομάδα:

Μήκος εμβρύου 44cm και βάρος 2400gr. Κύκλοι ήρεμης δραστηριότητας εναλλάσσονται με κύκλους αυξημένης δραστηριότητας που διαρκούν μέχρι 20min.

36η εβδομάδα:

Μήκος εμβρύου 46cm και βάρος 2500gr. Η ακοή του είναι πλέον ανεπτυγμένη . Η ποσότητα του υποδόριου λίπους αυξάνεται, δίνοντας στο έμβρυο πιο στρογγυλεμένη εμφάνιση, ειδικά στο πρόσωπο και στους ώμους, σε αντίθεση με την προηγούμενη ρυτιδωμένη όψη.

37η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 48cm και το βάρος του 2700gr.Oι κινήσεις του εμβρύου μειώνονται περισσότερο λόγω μικρότερου διαθέσιμου χώρου.

38η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 50cm και το βάρος του 2900gr

39η εβδομάδα:

Το μήκος του εμβρύου είναι 51cm και το βάρος του 3200gr.

40η εβδομάδα: 

Το μήκος του εμβρύου είναι 52cm και το βάρος του 3350gr. Το δέρμα είναι τώρα λείο και το λεπτό χνούδι που κάλυπτε προηγουμένως εντελώς, τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί. Το κεφάλι είναι τώρα ανάλογο του σώματος (το μήκος του αντιστοιχεί περίπου στο ¼ του μήκους του σώματος). Τα μάτια είναι ανοιχτά. Τα γεννητικά όργανα είναι επίσης καλά σχηματισμένα (στο άρρεν οι όρχεις πρέπει να είναι μέσα στο όσχεο).